Tanıtım

Sosyoloji, sosyal hayatı ve insan davranışlarının toplumsal neden ve sonuçlarını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalı, küreselleşen dünyanın karmaşık toplumsal ilişkileri bağlamında günümüzde artan bir önem kazanmıştır. Sosyolojinin araştırma konuları, aile, ekonomi, politika, kültür, eğitim, şiddet, medya, hukuk, sağlık, müzik, gibi çok farklı alanları kapsar. Dolayısıyla, toplumsal ilişkilerin olduğu her yerde sosyoloji vardır.

Bu kapsamda, sosyolojinin farklı alanlarında bilimsel araştırma ve uygulamaların geliştirilmesine ve bu alanlara yönelik meslek elemanlarının yetiştirilmesine katkı sağlayabilmek amacıyla kurulan bölümümüz, ilk öğrencilerini 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılında almıştır. Programı başarıyla tamamlayan mezunlara SOSYOLOJİ alanında lisans diploması verilir.

Bölümümüzde 4 yıllık Sosyoloji Lisans programımızın yanı sıra, Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans ve Sosyoloji Doktora programları da mevcuttur. Tüm programlarda temel öğretim dili Türkçe'dir. 

Bölümümüzdeki ders programları oluşturulurken, gerek Türkiye'deki, gerek yurtdışındaki önde gelen üniversitelerin Sosyoloji Bölümlerinin programları ve bölümümüzün akademik alt yapısı dikkate alınmıştır. Bölümümüzde, disiplinler arası bir yaklaşımla, üniversitemizin Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Müzik, İşletme, İktisat, Türk Dili ve Edebiyatı, Psikoloji ve Tarih gibi bölümlerinden de derslerin yürütülmesi, projeler hazırlanması ve benzeri konularda akademik destek alınmaktadır. 

 
Vizyon ve Misyon

Bölümümüzün vizyonu, üniversitemizin vizyonuyla uyumlu olarak, sosyoloji alanında evrensel ölçütlerde en iyi eğitimi veren, yerel ve ulusal ihtiyaçları dikkate alarak katma değer yaratan, girişimcilik ve yenilikçiliği ilke edinerek bilgi üreten, araştırma geliştirme alanında uluslararası seviyeye ulaşmış saygın bir bölüm olmaktır.

Misyonumuz ise, öğrencilerimizin kuramsal ve yöntemsel konularda ve sosyolojik araştırmada mümkün olan en iyi mesleki bilgi, beceri ve deneyimi kazanmalarına yardımcı olacak bir akademik ve entelektüel ortam sağlamaktır. Bu çerçevede, ilgi ve çalışma sahası hayli geniş olan sosyoloji alanında eğitim veren programımızda açılan zorunlu ve seçmeli dersler vasıtasıyla, öğrencilerimize, aile, ekonomi, politika, kültür, din, eğitim, şiddet, medya, hukuk, sağlık, müzik gibi, toplumsal hayatın çeşitli alanlarına dair kuramsal ve ampirik çalışmalar konusunda akademik bir eğitim verilmektedir.


Bölüm Olanakları

Bölümümüz halihazırda Erasmus, Farabi ve Mevlana Öğrenci Değişim programları kapsamında, öğrencilerimizin hem yurtdışındaki çeşitli üniversitelerden hem de Türkiye içerisindeki farklı üniversitelerden ders alabilme imkanı tanımaktadır. Erasmus uluslararası değişim programı kapsamında, bölümümüz ile Macaristan'daki Karoli Gaspar Reformed Church Üniversitesi İnsan Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Polonya'daki Rzeszow Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü arasındaki anlaşma gereğince öğrenci değiş tokuşu yapılmaktadır. Her yıl üniversitemiz tarafından yapılan yabancı dil yeterlilik sınavından belirli bir puanı alabilen öğrencilerimiz, belirlenen kontenjanlar dahilinde, bu iki üniversiteden istediklerinde iki yarı yıla kadar ders alabilmektedirler.

Bölümümüz öğrencileri, Üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli şartları sağlamaları durumunda, Fakültemizin Tarih ve Türk Dili Bölümlerinde çift ana dal ve yan dal, Psikoloji bölümünde ise yan dal eğitimi alabilmektedir. Bölümümüzde çift ana dal ve yan dal eğitimi almak üzere diğer fakültelerden ve bölümlerden öğrenciler de kabul edilmektedir. Bunun için YÖK ve B.A.İ.B.Ü'nün ilgili yönetmeliklerinde ilan edilen koşul ve kontenjanlar geçerlidir. Danışmanlar, her bir öğrenci için uygun görülen bir ders programı hazırlayarak, ilgili programlardan mezun olabilmeleri için bu dersleri almalarını tavsiye etmektedirler.


Kariyer Fırsatları

Lisans programımızdan başarıyla mezun olan öğrencilerimiz, bölümümüzde edindikleri bilgi, beceri ve yetkinlikler sayesinde, kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda alanla ilişkili çeşitli görevlerde çalışabilmektedirler. Örnek olarak, özel şirketlerde araştırma uzmanı, reklamcı, halkla ilişkiler uzmanı, insan kaynakları uzmanı, vb. pozisyonlarda; veya devlet kurumlarında sosyolog kadrosu altında çalışan mezunlar sayılabilir.